21 grudnia 2009 roku o godz. 13 w Marcinkowie koło Mrągowa zostanie otwarty nowy obiekt sprzedaży, produkcji i przetwórstwa żywności tradycyjnej i lokalnej. Obiekt przetwórstwa lokalnych wędlin i wędzonek otwiera Gospodarstwo Rolne Olender „Mazurskie Smaki”.

W Gospodarstwie „Mazurskie Smaki”  produkowane są wędliny i wędzonki w oparciu o receptury, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, między innymi „kiełbasa mazurska”. Gospodarstwo jest aktywnym członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia, Mazury i Powiśle. Bierze udział w wydarzeniach organizowanych przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz w konkursach kulinarnych.

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zgodnie ze strategią rozwoju społeczno-gospodarczego regionu wspiera budowę i rozwój produkcji żywności wysokiej jakości, żywności ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej i lokalnej. Jest pierwszym polskim członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego i z jego inicjatywy do sieci przystąpiło pięć kolejnych polskich województw – opolskie, zachodniopomorskie, pomorskie, mazowieckie i wielkopolskie.

Źródło: www.wrota.warmia.mazury.pl