Do udziału w konkursie zapraszają Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury. Zgłoszenia należy przesyłać do 29 października 2010 roku.

Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: 6 listopada w Elblągu, 20 listopada w Ełku oraz 27 listopada w Szczytnie, finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych planowany jest na 4 grudnia 2010 roku w Olsztynie.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego, tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:
I. Produkty regionalne oceniane w następujących grupach:
a) Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
b) Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
c) Napoje regionalne
d) Inne produkty regionalne

II. Potrawy – konkurs w tej części zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników:
a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi.

Osoby fizyczne mogą się zgłaszać do konkursu:
- mailem europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl,
- faksem (89 535-48-43),
- listownie (Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Al. Marszałka Józefa Piłsduskiego 32; 10-578 Olsztyn).

Przedsiębiorstwa i szkoły mogą się zgłaszać:
- mailem bjz@warmia.mazury.pl,
- faksem (89 521-98-59),
- listownie (Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn)
z dopiskiem :"Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"

Finaliści V edycji konkursu "Smaki Warmii Mazur i Powiśla" w kategorii potrawy będą kandydatami do finału na szczeblu regionalnym w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w 2011 roku.

Karta zgłoszeniowa oraz regulamin dostępne na stronie:
http://www.wmirol.org.pl/article.php/id_item_tree/50d80dfe1ebb587405df201e811880b0/id_ar/f2d8ab25fe4d9d10f03cc8898d4b8f89
 

Źródło: Urząd Marszałkowski