The Barbecue Festival Mrągowo 2016
The Barbecue Festival Mrągowo 2016

W związku z organizacją II edycji „The Barbecue Festival Mrągowo 2016”, który odbędzie się 9 lipca 2016 roku w Mrągowie, ogłaszamy Konkurs Kulinarny dla uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. Serdecznie zapraszamy szkoły o profilu gastronomicznym z terenu miast i gmin zrzeszonych w Stowarzyszeniu Wielkie Jeziora Mazurskie 2020 do udziału w tym kulinarnym wydarzeniu.

Konkurs kulinarny organizowany jest przez twórców „The Barbecue Festival Mrągowo 2016” przy wsparciu Miasta Mrągowo. W międzyszkolnym konkursie mogą wziąć udział pojedyncze osoby lub drużyny.

Konkurs polega na opracowaniu autorskiego, oryginalnego przepisu na potrawę barbecue z wykorzystaniem jednego z charakterystycznych produktów spożywczych regionu Warmii i Mazur oraz musztardy marki Maille. Mile widziane są zdjęcia potraw przygotowanych na podstawie przepisów, jednakże przesłanie ich nie stanowi warunku koniecznego do wzięcia udziału w konkursie.

Udział w konkursie należy zgłaszać poprzez wysłanie swojego przepisu na oficjalny adres e-mail „The Barbecue Festival Mrągowo” - bbqfestival@lifeismusicent.com. Ostateczny termin przysyłania zgłoszeń mija w dniu 31 maja 2016 roku.

Do wygrania są m.in. vouchery na warsztaty kulinarne dla przyszłych adeptów sztuki kulinarnej organizowane przez Centrum Techniki Kulinarnej „Doram”, luksusowe produkty spożywcze od firmy De Care, profesjonalne akcesoria ułatwiające grillowanie, książki kucharskie oraz wiele innych atrakcyjnych nagród. Co więcej, zwycięska osoba lub drużyna uzyska automatyczny awans do udziału w zawodach w grillowaniu, które odbędą się podczas II edycji "The Barbecue Festiwal Mrągowo 2016” w lipcu 2016 roku w Mrągowie. Zakładamy możliwość wyboru więcej niż jednego przepisu, który zwycięży w konkursie.

Osoba do kontaktu:
Ksawery Dzitko
tel.: 515 955 126
mail: ksawery@lifeismusicent.com

Kilka słów o Festiwalu…

„The Barbecue Festival Mrągowo” to cykliczna impreza kulinarna, której pierwsza edycja odbyła się w lipcu 2015 roku w Mrągowie na terenie Miasteczka Westernowego Mrongoville. Po wielkim sukcesie pierwszej edycji, Miasto Mrągowo wraz z organizatorami planują II edycję tego wydarzenia. Twarzą pierwszej edycji Festiwalu był znany szef kuchni Marcin Jabłoński, natomiast II edycja Festiwalu zostanie poprowadzona przez Łukasza Budzika, gwiazdę czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Top Chef, emitowanego przez telewizję Polsat. Tegoroczny Festiwal odbędzie się 9 lipca, czyli w dniu, w którym w Mrągowie odbywa się Mazurska Noc Kabaretowa – impreza przyciągająca rzeszę fanów z całego kraju. Liczymy, że zarówno kabareciarze jak i widzowie MNK odwiedzą Miasteczko by wspólnie kibicować grillującym drużynom.

W ramach „The Barbecue Festival Mrągowo” odbywają się zawody w grillowaniu, w których może wziąć udział każdy, kto kocha grillować, przejdzie wstępne eliminacje i chce poddać ocenie jury swoje umiejętności w przygotowywaniu potraw grillowych.

„The Barbecue Festival Mrągowo” to nie tylko odpowiedź na potrzebę rozrywki połączonej z elementem edukacji, ale także promocja zdrowego przyrządzania potraw grillowych.

Prowadzący Festiwal szef kuchni będzie opowiadał, uczył publiczność, jak przyrządzić techniką bbq mniej popularne dania, co zamiast (lub obok) kiełbasek i karkówki położyć na ruszcie. Nauczy przyrządzania słynnego sosu barbecue, bez którego jak twierdzi wielu ludzi na świecie, nie istnieje mięso BBQ. Nauczy także kilku kulinarnych tricków, dzięki którym nawet najprostsze danie będzie wyglądało jakby wyszło spod ręki najlepszego szefa kuchni. Ponadto, przeprowadzi konkurs kulinarny dla publiczności oraz udzieli indywidualnych porad kulinarnych dotyczących innych interesujących kwestii.

Podczas Festiwalu nauczymy między innymi sztuki przygotowywania klasycznych burgerów, które od kilku lat na nowo podbijają kulinarny świat, a w Polsce stały się jednym z najpopularniejszych amerykańskich dań.

Nauczymy także przygotowania marynaty do mięs bbq na bazie bardzo przez wszystkich lubianej musztardy, jak również marynaty z Maślanki Mrągowskiej, bo przecież dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur zachęca do kreatywnego wykorzystania tradycji kulinarnej oraz do czerpania z niej inspiracji przy tworzeniu ciekawych dań.

Konkurs jest wstępem i zachętą do wzięcia udziału w „The Barbecue Festival Mrągowo 2016”.

Ma na celu promowanie i edukację młodzieży z szkól gastronomicznych oraz wspieranie młodych talentów.
 
Od lat pracujemy z przyszłymi adeptami sztuki kulinarnej. Wiemy jak istotny w przyszłej pracy kucharza jest ciągły rozwój oraz poznawanie nowych technik i produktów kulinarnych. Kontakt z najlepszymi polskimi kucharzami oraz możliwość wspólnego z nimi gotowania, bez wątpienia wpłynie stymulująco na przyszłą karierę zawodową uczestników konkursu.   


Zespół The Barbecue Festival Mrągowo