Turystów odwiedzających Gminę Mrągowo oprócz piękna tej ziemi oraz atrakcji turystycznych, przyciągnie dobra regionalna kuchnia. W Gminie znajdują się niewielkie rodzinne firmy i gospodarstwa agroturystyczne zajmujące się wytwarzaniem naturalnych produktów: miodów, wędlin, serów; tłoczeniem oleju; połowem i przetwórstwem ryb.
Gmina Mrągowo powinna się znaleźć na Waszej kulinarnej mapie Warmii i Mazur. Turystyka kulinarna jest smakowaniem potraw i produktów regionalnych połączonym ze zwiedzaniem, poznawaniem historii i kultury danego miejsca. Z wycieczek coraz częściej przywozimy regionalne przysmaki, ale również... przepisy, które testujemy we własnej kuchni.
Poznajcie smakowite miejsca w Gminie Mrągowo i stańcie się ich stałymi bywalcami i smakoszami dobrego lokalnego jedzenia.
"Miodowy Kociołek" w Marcinkowie specjalizuje się w pozyskiwaniu miodu rzepakowego, leśnego, lipowego, wielokwiatu, gryczanego... Opisują siebie tak "Nie jesteśmy żadną wielką firmą ani korporacją. Zresztą, nie taki jest nasz cel. Naszym marzeniem jest pozyskiwać miód, który ma w sobie to „coś”. Taki, w którym czuć nie tylko naszą pracę, ale też miejsce z którego pochodzi... Z pasieki wracamy jak zwykle – pożądleni ale uśmiechnięci. W rękach zbiorniki z miodem, na głowach kapelusze, a w głowach… setki marzeń i planów z pszczołami w roli głównej. Życzymy sobie i Państwu aby nasz miód był ozdobą każdego stołu, szczegółem który nadaje charakter dla każdej potrawy lub… napoju. Przypuszczam, że mój pradziadek myślał podobnie, kiedy zakładał naszą pierwszą pasiekę, gdzieś w okolicach Giżycka, ponad 60 lat temu. Dziś to już inne miejsce i inni ludzie, ale fascynacja pszczelarstwem wciąż unosi się w powietrzu…"
W Marcinkowie polecamy jeszcze jedno miejsce, gdzie możecie kupić i posmakować mazurskiego miodu. To "Mazurska Dolina" - "Ule stoją pod ogromną lipą, a wokół drzewa iglaste i liściaste, trochę łąk i mnóstwo dzikich leśnych gąszczy. Takie bajeczne miejsce dla pszczół, w którym spokojnie żyją. Pszczoły są fascynujące, zdyscyplinowane i wymagające w opiece. Kto posłuchał naszych historii płynących z życia pszczelego ten wie, jak odmienny jest to świat. Z każdą trudną sytuacją odkrywamy nowe pokłady uporu i zapału, by kontynuować nasze dzieło, dlatego dziękujemy za Wasze wsparcie. Nasze efekty widać, choć trzeba na nie czekać, a jak wiecie czekać warto."
W Muntowie w Gminie Mrągowo znajduje się Gospodarstwo pasieczne "Gucio" zajmujące się wytwarzaniem miodu. W swojej ofercie oprócz tych znanych, jak rzepakowy, wielokwiatowy, leśny i lipowy posiadają miód nostrzykowy i bobikowy. Miód nostrzykowy ma delikatne działanie nasenne i uspokajające, dlatego można go spożywać przy bezsenności, migrenie oraz przy różnych dolegliwościach na tle nerwowym. Ma smak i zapach cynamonu. Miód bobikowy jest bardzo słodki. Polecany jest dla osób z problemami sercowymi i krążeniem. Wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga odnawianie flory bakteryjnej, łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Z pasji do rolnictwa i zdrowego odżywiania powstała Olejarnia No1, zajmująca się tłoczeniem oleju z lnu i rzepaku metodą na zimno. Taki olej bogaty jest w zdrowe kwasy tłuszczowe omega 6. "Nasze oleje od początku do końca są produkowane na naszym gospodarstwie rolnym. Zero pośredników, zero roundupu, zero glifosatu. 100% natury, zdrowia, smaku, jakości, zaangażowania, kontroli, pozytywnych emocji."
W Biestrzykowie w Gminie Mrągowo znajduje się gospodarstwo agroturystyczne "Siedem Kotów". Jest to "Siedlisko „pośrodku niczego”, oparte o las, otoczone polami, odwiedzane przez dzikie zwierzęta. Zamieszkałe przez szczęśliwą gromadę: koty, psy, kozy, kury – i ich ludzi." Zajmuje się produkcją serów z mleka własnych kóz a niebawem także i owiec. Na terenie gospodarstwa powstała mała serowarnia. Gospodarze mogą wprowadzić chętnych w tajniki zamiany mleka w ser. W gospodarstwie można kupić świeże mleko, różne rodzaje sera (w zależności od aktualnej produkcji), kozie jogurty, wiejskie jaja.
Wśród przysmaków Gminy Mrągowo nie mogło zabraknąć mazurskich ryb. We wsi Krzywe odwiedźcie rodzinną firmę "Ryby i miód" posiadającą w ofercie ryby kupowane bezpośrednio od rybaków zaraz po połowie i wędzone w tradycyjny sposób lub smażone; ryby marynowane, ryby w galarecie, mazurskie miody... Firma działa przez cały rok oraz prowadzi sprzedaż wysyłkową. Siebie opisują tak "Miłość do ryb mamy we krwi, a jest to związane z naszym mazurskim pochodzeniem. Nic więc dziwnego, że postanowiliśmy stworzyć miejsce, gdzie będziemy mogli dzielić się tym co kochamy najbardziej. Każdy kto chociaż raz odwiedził Mazury powinien spróbować przepysznej ryby pochodzącej z okolicznych jezior. Jesteśmy miejscem, które powstało z pasji. Posiadamy bardzo bogate doświadczenie w wędzeniu ryb. W swojej pracy skupiamy się tylko i wyłącznie na jakości i świeżości produktów. Wędzimy w mazurskim zaciszu pod lasem co dodatkowo wpływa na atuty przygotowanych przez nas produktów."
Wieś Marcinkowo słynie z miodów, ale również wędlin i mięs. Rodzinna firma “U Rolnika” prowadzi w Marcinkowie gospodarstwo rolne oraz produkuje naturalne, tradycyjne wędliny i mięsa (m.in. salceson, polędwica wędzona, boczek wędzony, szynka mazurska, kiełbasa mazurska), ryby (np. sielawa, okoń, sandacz - wszystko w zalewie domowej), ser kozi, . W sklepie oprócz mięsa można jeszcze kupić domowej roboty masło i chleb. "Funkcjonowanie całego naszego gospodarstwa od lat oparte jest na rodzinie, a na niej można polegać. Cały proces produkcji odbywa się w naszym gospodarstwie. Uprawiamy zboża, dbamy o zwierzęta oraz wytwarzamy wysokiej jakości produkty. Szczegółowo wybieramy wszystkie przepisy, z których korzystamy przy wytwarzaniu naszych wyrobów. Opieramy się na dawnych recepturach, które przekazali nam nasi dziadkowie. Zdobyliśmy uznanie w wielu plebiscytach organizowanych przez „Dziedzictwo kulinarne”, mające za cel zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych."
👉 FB Wędzarnia pod lasem
Firma zajmuje się wędzeniem od 1995 roku, posiada swoją wędzarnię w Kosewie. Przetwarza mięso, ryby.
Uwzględnijcie Gminę Mrągowo podczas Waszych kulinarnych podróży po regionie. Kolekcjonujcie wspomnienia każdymi zmysłami. W końcu nie bez powodu posiadamy 9 tysięcy receptorów odpowiedzialnych za odbieranie smaków 😉
fot. Dominika Paula Brodzik, Michał Kaczyński, Ryby i miód oraz U Rolnika