Regionalna kuchnia

Atrakcje
Dziedzictwo
Kulinarne
Regionalna kuchnia

Turystów odwiedzających nasz region z pewnością przyciągnie oprócz piękna tej ziemi, dobra regionalna kuchnia. 

Wspólną charakterystyczną cechą stanowiącą o walorach smakowych i aromatycznych kuchni staropolskiej i regionalnych było stosowanie wielu przypraw oraz świeżych i suszonych ziół, takich jak np.: jałowiec, majeranek, szałwia, kminek, rozmaryn, bazylia, lubczyk, tymianek, estragon, marzanna.

Potrawy poszczególnych regionów kraju różnią się między sobą. Na przykład rejon podhalański charakteryzuje się potrawami mącznymi – kluski, placki z mąki, kołacze, a także potrawami z baraniny; region śląski tłustymi zupami na mięsie wołowym, potrawami mięsnymi w sosach; region warmińsko-mazurski – potrawami z ryb i ziemniaków.

Poznajcie restauracje z Ziemi Mrągowskiej i okolic, które serwują regionalne potrawy:

Mrągowo i okolice

Smaki Mazur ul. Mickiewicza 11, 11-700 Mrągowo, tel. (89) 676 58 53 (w karcie m.in. zupa grzybowa z kurkami, zupa rybna, kartacze, placki Plince z Pomoćką, bitki z dzika w grzybowym sosie, schab w śliwkowych powidłach, pierogi nadziewane pieczoną gęsią i kaszą gryczaną, dzyndzałki, pierogi ze szczupaka, gołąbki z mazurskich ryb, stynka smażona ), Menu (pdf)

 

Mikołajki i okolice

Tawerna Portowa Al. Kasztanowa 6, 11-730 Mikołajki (w karcie m.in. muza ze skwarkami i śmietaną, prażucha, kurki w śmietanie, sielawa wędzona, węgorz wędzony, wschodniopruska kartoflanka, plińce ze śmietaną, plińce z jabłkami prażonymi, plińce z sosem śmietanowo-kurkowym, pierogi ze szczupakiem i boczkiem, kartacze z mięsem, sandacz w sosie rakowym)

Hotel Na Skarpie** ul. Kajki 96, 11-730 Mikołajki, tel. (87) 421 64 18 (w karcie m.in. gęsina marynowana po mazursku z pikantnymi piklami, warzywami i winegretem miodowo-musztardowym; wegańska kwaśnica mazurska z borowikami i chipsami warzywnymi; leszcz w piwie z pieczonymi ziemniakami i sosem piernikowym; plińce z pomoćką z wędzonym węgorzem; baranina z szarymi kluskami w sosie z wędzonej słoniny)

Hotel AMAX***, Al. Spacerowa 7, 11-730 Mikołajki, tel. 87 421 90 00 (w karcie m.in. borowiki na chrupiących plackach ziemniaczanych, zupa z leśnych grzybów z kluseczkami, sandacz smażony podany na ragout z dyni piżmowej, borowików i suszonej żurawiny, konfitowane udo kaczki na buraczkowej kaszy gryczanej z sosem jarzębinowym, pierogi z sandaczem w sosie rakowym)

Tawerna Piękna Sally Górkło 4c, 11-730 Mikołajki, tel. (22) 639 89 86, 608 34 33 22, (87) 562 27 03 (w karcie m.in.  Kiszka Pięknej Sally (tradycyjna kiszka ziemniaczana z wędzonym boczkiem, ostrą cebulką i ziołami pieczona w wołowym flaku), Babka Pięknej Sally (tradycyjna babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem, ostrą cebulką i ziołami pieczona wg regionalnej receptury), Uczta mazurska (świeże sielawy smażone lub pieczone z delikatnym nadzieniem z masła i ziół, podawane z opiekanymi ziemniakami), Menu (pdf)

Folwark Łuknajno - Restauracja Pod Łabędziem nad jeziorami Śniardwy i Łuknajno, 4 km od Mikołajek, Łuknajno 1, 11-730 Mikołajki, tel. (87) 42 16 862 (w karcie m.in. mazurska babka ziemniaczana ze skrzeczkami i jajem, zupa rybne z klopsem ze scubła, dzyndzałki mazurskie ze skrzeczkami, pierogi własnoręcznie lepione z grzybami i kapustą, na słodko z jagodami z lasu Ługanie, zawijaniec mazurski z bulbami po polsku, półmisek mazurskich ryb, dania sezonowe takie jak: zupa szczawiowo - pokrzywowa z jajem, chłodnik mazurski, sałatka z truskawkami i płatkami bratków, kwiat czarnego bzu w cieście naleśnikowym z konfiturą z rabarbaru)

 

Sorkwity i okolice

Oberża Mazurska przy Hotelu im Park** Jędrychowo 15, 11-731 Sorkwity, tel. (89) 742 80 84 (w karcie m.in. smażona wątróbka gęsia z jabłkiem, węgorz wędzony z cytryną i świeżymi ziołami, ogony raków w sosie, pierogi z rakami, wątróbka gęsia, sandacz w sosie z szyjek rakowych, okoń jeziorny, pieczeń z jelenia ), Menu (pdf)

 

Okolice Ziemi Mrągowskiej

  Karczma Berta, Święta Lipka 23, 11-440 Reszel, tel. 600 045 044 (w karcie m.in. pielmieni w rosole, plince ze śmietaną, kluchy warmińskie, kartacze z mięsem, okoń. Często poza kartą podawana jest parzona swojska kiełbasa, świeżonka z pieczywem), Menu (pdf)

 

 

facebook
pinterest