Turystów odwiedzających nasz region z pewnością przyciągnie oprócz piękna tej ziemi, dobra regionalna kuchnia. 

Wspólną charakterystyczną cechą stanowiącą o walorach smakowych i aromatycznych kuchni staropolskiej i regionalnych było stosowanie wielu przypraw oraz świeżych i suszonych ziół, takich jak np.: jałowiec, majeranek, szałwia, kminek, rozmaryn, bazylia, lubczyk, tymianek, estragon, marzanna.

Potrawy poszczególnych regionów kraju różnią się między sobą. Na przykład rejon podhalański charakteryzuje się potrawami mącznymi – kluski, placki z mąki, kołacze, a także potrawami z baraniny; region śląski tłustymi zupami na mięsie wołowym, potrawami mięsnymi w sosach;region warmińsko-mazurski– potrawami z ryb i ziemniaków.

Poznajcie restauracje z Ziemi Mrągowskiej i okolic, które serwują regionalne potrawy oraz firmy zajmujące się wytwarzaniem naturalnych produktów:

 

Mrągowo i okolice

Smaki Mazurul. Mickiewicza 11, 11-700 Mrągowo,tel. (89) 676 58 53(w karcie m.in. zupagrzybowa z kurkami, zupa rybna, kartacze, placki Plince z Pomoćką, bitki z dzika w grzybowym sosie, schab w śliwkowych powidłach, pierogi nadziewane pieczoną gęsią i kaszą gryczaną, dzyndzałki, pierogi ze szczupaka, gołąbki z mazurskich ryb, stynka smażona ),Menu(pdf)

Olejarnia No1, Karwie 51, 11-700 Mrągowo, tel. 607 465 526. Z pasji do rolnictwa i zdrowego odżywiania Olejarnia zajmuje się tłoczeniem oleju z lnu i rzepaku metodą na zimno.

Sklep U Rolnika, Marcinkowo 33, 11-700 Mrągowo, tel. 89 741 87 53 i ul. Piaskowa 4e, 11-700 Mrągowo, tel. 511 733 236. Rodzinna firma prowadzi gospodarstwo rolne oraz produkuje naturalne, tradycyjne wędliny i mięsa. W sklepie oprócz mięsa można jeszcze kupić domowej roboty: masło i chleb. 

Miodowy Kociołek, Marcinkowo 76, 11-700 Mrągowo, tel. 667 569 225 (gospodarstwo pasieczne produkuje miód naturalny, nektarowy: leśny nektarowo-spadziowy, wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy).

Mazurska Dolina, Marcinkowo 103, 11-700 Mrągowo, tel. 727 471 054 (miód z własnej pasieki)

Gospodarstwo Agroturystyczne Siedem Kotów, Biestrzykowo 5A, 11-700 Mrągowo, tel. 608 013 401. Gospodarstwo zajmuje się produkcją serów z mleka właśnych kóz a niebawem także i owiec. Na terenie gospodarstwa powstała mała serowarnia. Chętnych mogą wprowadzić w tajniki zamiany mleka w ser. Można kupić świeże mleko, różne rodzaje sera (w zależności od aktualnej produkcji), kozie jogurty, wiejskie jaja.

 

Mikołajki i okolice

Mikołajki Park, Pszczółki 83, 11-730 Mikołajki, tel. 664 911 186. Mikołajki Park zajmuje się hodowlą kóz rasy saaneńskiej. Zwierzęta korzystają z niezwykle urokliwych mazurskich pastwisk. Z produkowanego mleka wytwarzane są m.in. sery, jogurty i kefiry. Ich produkty można kupić m.in. w Mrągowie w Markecie Pieprz i Sól przy ul. Wojska Polskiego 60.

Tawerna PortowaAl. Kasztanowa 6, 11-730 Mikołajki(w karcie m.in. muza ze skwarkami i śmietaną, prażucha, kurki w śmietanie, sielawa wędzona, węgorz wędzony, wschodniopruska kartoflanka, plińce ze śmietaną, plińce z jabłkami prażonymi, plińce z sosem śmietanowo-kurkowym, pierogi ze szczupakiem i boczkiem, kartacze z mięsem, sandacz w sosie rakowym)

Hotel Na Skarpie**ul. Kajki 96, 11-730 Mikołajki, tel. (87) 421 64 18(w karcie m.in. gęsinamarynowana po mazursku z pikantnymi piklami, warzywami i winegretem miodowo-musztardowym; wegańska kwaśnica mazurska z borowikami i chipsami warzywnymi; leszcz w piwie z pieczonymi ziemniakami i sosem piernikowym; plińce z pomoćką z wędzonym węgorzem; baranina z szarymi kluskami w sosie z wędzonej słoniny)

Hotel AMAX***, Al. Spacerowa 7, 11-730 Mikołajki, tel. 87 421 90 00 (wkarcie m.in. borowiki na chrupiących plackach ziemniaczanych, zupa z leśnych grzybów z kluseczkami, sandacz smażony podany na ragout z dyni piżmowej, borowików i suszonej żurawiny, konfitowane udo kaczki na buraczkowej kaszy gryczanej z sosem jarzębinowym, pierogi z sandaczem w sosie rakowym)

Tawerna Piękna SallyGórkło 4c, 11-730 Mikołajki, tel. (22) 639 89 86, 608 34 33 22, (87) 562 27 03(w karcie m.in.  Kiszka Pięknej Sally (tradycyjna kiszka ziemniaczana z wędzonym boczkiem, ostrą cebulką i ziołami pieczona w wołowym flaku), Babka Pięknej Sally (tradycyjna babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem, ostrą cebulką i ziołami pieczona wg regionalnej receptury), Uczta mazurska (świeże sielawy smażone lub pieczone z delikatnym nadzieniem z masła i ziół, podawane z opiekanymi ziemniakami),Menu(pdf)

Folwark Łuknajno - Restauracja Pod Łabędziemnad jeziorami Śniardwy iŁuknajno, 4 km od Mikołajek, Łuknajno 1, 11-730 Mikołajki, tel. (87) 42 16 862 (w karcie m.in. mazurska babka ziemniaczana ze skrzeczkami i jajem, zupa rybne z klopsem ze scubła, dzyndzałki mazurskie ze skrzeczkami, pierogi własnoręcznie lepione z grzybami i kapustą, na słodko z jagodami z lasu Ługanie, zawijaniec mazurski z bulbami po polsku, półmisek mazurskich ryb, dania sezonowe takie jak: zupa szczawiowo - pokrzywowa z jajem, chłodnik mazurski, sałatka z truskawkami i płatkami bratków, kwiat czarnego bzu w cieście naleśnikowym z konfiturą z rabarbaru)

 

Sorkwity i okolice

Oberża Mazurskaprzy Hotelu im Park**Jędrychowo 15, 11-731Sorkwity, tel. (89) 742 80 84(w karcie m.in. smażona wątróbka gęsia z jabłkiem, węgorz wędzony z cytryną i świeżymi ziołami, ogony raków w sosie, pierogi z rakami, wątróbka gęsia, sandacz w sosie z szyjek rakowych, okoń jeziorny, pieczeń z jelenia ),Menu(pdf)

Ranczo Frontiera, Warpuny 4, 11-731 Sorkwity, tel. 89 742 93 30, 501 544 755. Ekologiczne sery owcze 100% wytworzone ze świeżego mleka owiec wschodnio-fryzyjskich oraz sery z mleka krów rasy jersey.

 

Okolice Ziemi Mrągowskiej

 Karczma Berta, Święta Lipka 23, 11-440 Reszel, tel. 600 045 044 (w karciem.in. pielmieni w rosole, plince ze śmietaną, kluchy warmińskie, kartacze z mięsem, okoń. Często poza kartą podawana jest parzona swojska kiełbasa, świeżonka z pieczywem),Menu(pdf)