Festiwal jest dwudniowym świętem kulinarnym połączonym z konkursem na najsmaczniejszą golonkę, zawodami siłaczy, występami kapel folkowych, biesiadnych i zespołów szantowych.
Zapraszamy 25-26 sierpnia
Program Festiwalu w 2007
Sobota 25.08
godz. 16.00
konkurs na najsmaczniejszą golonkę;
FOLK KAPELA
SZYBKI MONTAŻ
godz. 20.00
TURNIOKI
Podsumowanie Turnieju ROSETEX CUP Mazury 2007
Dyskoteka
Niedziela 26.08
godz. 16.00
B.O.R.Y
SHANTAŻ
CZARNE WILKI
Pokazy sportowe
21.00
„Letnia zabawa z Multimedia Polska”
Pokaz filmów, którego gościem będzie Piotr Matwiejczyk.
Imprezy towarzyszące:
sobota, plaża grunwaldzka, godz.10.00
finał Turnieju ROSETEX CUP Mazury 2007
Regulamin konkursu na "Najsmaczniejszą Golonkę" (2007)
1. Organizator konkursu na „Najsmaczniejszą golonkę”:
Centrum Kultury i Turystyki, ul. Warszawska 26, 11-700 Mrągowo, tel.: (089) 743 34 50, fax.: 743 34 60, www.ckit.mragowo.pl
2. Termin i miejsce:
25 sierpnia 2007 r. pl. Piłsudskiego w Mrągowie
3. Cele:
• promowanie i wspieranie tradycyjnej polskiej kuchni
• wymiana doświadczeń kulinarnych
• promowanie firm gastronomicznych uczestniczących w konkursie
4. Uczestnicy:
W konkursie mogą brać udział reprezentanci restauracji, zakładów gastronomicznych, karczm, itp z terenu całego kraju, którzy zgłoszą chęć udziału w VI Festiwalu Golonki oraz dostarczą do dnia 2 sierpnia br. wypełnioną kartę zgłoszenia (w załączeniu).
5. Zasady uczestnictwa:
1. Każdy uczestnik konkursu przygotuje do oceny Komisji Konkursowej golonkę przyrządzoną przynajmniej na jeden sposób.
2. Uczestnicy przygotowują potrawy na koszt własny, drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań konkursowych oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania każda ekipa zabezpiecza we własnym zakresie.
3. Każdemu uczestnikowi konkursu Organizator przydzieli miejsce pod stoisko handlowe na placu Piłsudskiego o wymiarach 5x3m, które powinno być ustawione dnia 25 sierpnia do godz. 15.00.
4. Opłata za stoisko wynosi 100 zł brutto za dzień (wraz z energią elektryczną).
5. Każdy uczestnik konkursu ma prawo do sprzedaży przygotowanej przez siebie golonki w czasie trwania VI Festiwalu Golonki w dniach 25 - 26 sierpnia 2007 r., na wyżej określonych warunkach.
6. Ocena:
1. Komisja Konkursowa, powołana przez Organizatora, oceni potrawy wg następujących kryteriów:
• walory smakowe potrawy,
• dobór składników i dodatków,
• estetyka potrawy (kompozycja dania, prezentacja dania, wrażenie ogólne),
• oryginalność przygotowanej potrawy (kreatywność, niekonwencjonalność użytych surowców i technologii, bogactwo formy),
• pracochłonność wykonania,
•estetyka stoiska (stoiska będą usytuowane przed publicznością, dlatego każda ekipa, jak i jej stanowisko, powinno być efektownie zaprezentowane).
2. Ocena dań konkursowych rozpocznie się o godz. 17.00
3. Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi po zakończeniu prac Komisji Konkursowej 25 sierpnia 2007 r. około godz. 19.00.
7. Nagrody:
Zwycięzca konkursu otrzyma Puchar Burmistrza Miasta Mrągowa,a pozostali uczestnicy otrzymają podziękowania za udział w konkursie.
Szczegółowych informacji udziela instruktor Edyta Chrostek, tel. (089) 743 34 71, e-mail: ckit@ckit.mragowo.pl
Organizator: Centrum Kultury i Turystyki