Impreza odbędzie się w dniu 31 lipca 2010 r. w Mrągowie na terenie Westernowego Miasteczka Mrongoville. Festiwal dzięki przede wszystkim zorganizowanym w jego ramach konkursom kulinarnym, ma na celu wypromowanie kuchni regionalnej opierającej się na naturalnych składnikach dostępnych w regionie.
 
 Jest to również idealna okazja rozpropagowania naturalnej, lokalnej i tradycyjnej żywności oraz integracji środowisk związanych z regionalną gastronomią. „Festiwal potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego, koziego” ma też za zadanie zapoznanie zebranych przy tej okazji gości z tradycją kulinarną regionu oraz promocję potraw z mięsa czerwonego.
 
 Tworzy się powiązanie między producentami surowców na terenach wiejskich a lokalną gastronomią. Restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne rozwijają swoją ofertę, wykorzystując surowce pochodzące z regionu, dzięki czemu zwiększa się wpływ na rozwój obszarów wiejskich.
 
 Celem konkursów jest ochrona kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z wieprzowiny i wołowiny z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem jak największej ilości produktów regionalnych. Ponadto konkursy kulinarne wpływają na kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej oraz promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla regionu Warmii Mazur i Powiśla. Celem imprezy jest również promocja potraw z jagnięciny i koźliny, podkreślenie właściwości kulinarnych tego rodzaju mięsa, zapoznanie z nimi osób przybyłych na imprezę.
 
 Impreza pn. „Festiwal potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego, koziego”, podczas której odbędą się konkursy kulinarne: „Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny”, „Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny”, przygotowanie i serwowanie przez restauratorów z terenu Mrągowa potrawy imprezy – gulaszu wieprzowego i gulaszu wołowego oraz degustacja potraw z jagnięciny i koźliny, organizowana jest przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gminę Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki oraz Miasteczko Westernowe Mrongoville.
 
 Uczestnikami „Konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny” oraz „Konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny” są kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Regulamin konkursów kulinarnych oraz formularz zgłoszeniowy załączone są poniżej.
 
 Przewiduje się również udział 3 restauracji z terenu Mrągowa. Ich zadaniem jest promocja potraw z mięsa czerwonego. Każda z nich przygotuje i będzie serwowała podczas imprezy porcje degustacyjne dla publiczności. Przygotowany gulasz wieprzowy i wołowy będzie również podlegał ocenie publiczności. Poniżej załączony został formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu publiczności.
 
 Zainteresowane podmioty w terminie do 19 lipca 2010 r. zgłaszają chęć uczestnictwa w konkursach. Szczegółowe informacje zostały zawarte w regulaminach.
 
 Ponadto w czasie imprezy planuje się degustację potraw z jagnięciny i koźliny w celu promocji tego rodzaju mięsa oraz zapoznania z jego walorami kulinarnymi osób przybyłych na imprezę.
 
 Konkursy poprowadzi znawca polskiej kuchni – Grzegorz Russak. Ze strony Biura Jakości i Znaków Regionalnych zapewnione zostaną stoiska z produktami podmiotów należącymi do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
 
 Dodatkowo podczas imprezy będą zapewnione również pokazy artystyczne oraz koncert zespołu Country Band Mrągowo.
Program:
 9:00-11:00 - „Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny” dla zawodowych kucharzy z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego
 13:30 – Rozstrzygnięcie „Konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny”
 12:00-15:00 – Konkurs publiczności na „Najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy” przygotowany przez kucharzy z restauracji z terenu Mrągowa
 13:00-15:30 – „Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny” dla zawodowych kucharzy z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego
 16:30 - Rozstrzygnięcie „Konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny” oraz konkursu publiczności na „Najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy”
 14:00 – Degustacja potraw z koźliny
 12:00-16:30 - Bezpłatne degustacje potraw
 
 Prowadzenie części kulinarnej - dr Grzegorz Russak
 
 Blok artystyczny:
 10:00 - Kino dla dzieci i nie tylko (Lucky Luke)
 10:30 - 11:00 
 - Parada z flagami     
 - Taniec Country
 - Pokaz władania batem
 - Nauka tańca
 12:30 - 13:30 
 - Pokaz indiański
 - Taniec Country
 - Pokaz władania rewolwerami
 - Scenka rodzajowa
 - Pokaz władania lassem
 - Pokaz kaskaderski
 14:00 - 15:00 - Poszukiwanie skarbu McKasiory - gra terenowa dla dzieci.
 15:00 - 16:00 - III blok artystyczny
 - Pokaz Kowbojski
 - Taniec Country
 - Scenka rodzajowa
 - Kankan
 - Dżygitówka - jazda konna kaskaderska
 15:00 - 17:00 - Zawody strzeleckie
 17:00 – Koncert zespołu Country Band
 
 Prowadzenie części artystycznej - DJ Mariusz Otkliński
 
 Kalendarz imprez regionalnych, promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego:
 
 1. Jarmark Wielkanocny w Olsztynku - Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – 27 marca 2010 (sobota);
 2. Agrokuchnia – Morąg, Miasto i Gmina Morąg – 24 kwietnia 2010;
 3. VI Ekologiczne Targi Chłopskie w Olsztynku - Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – 1 - 2 maja 2010;
 4. Regionalne Święto Ryby Warmia Mazury Powiśle – Stare Jabłonki Firma „Martom – Traveland” w Olsztynie – 5 czerwca 2010;
 5. Festiwal Kultury Łowieckiej – Węgorzewo Miasto i Gmina Węgorzewo, Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie – 3 lipca 2010;
 6. Festiwal potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego, koziego w Mrągowie - Miasto Mrągowo – 31 lipca 2010;
 7. Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów – Lidzbark Warmiński, Miasto Lidzbark Warmiński – 1 sierpnia 2010;
 8. Święto Mazurskiego Kartoflaka – Szczytno, Gmina Miejska Szczytno – 7 sierpnia 2010;
 9. Festiwal Pogranicza „Kartaczewo 2010” – Gołdap, Miasto i Gmina Gołdap – 8 sierpnia 2010;
 10. Warmińska Uczta Pierogowa – Biskupiec Reszelski, Miasto i Gmina Biskupiec – 14 sierpnia 2010;
 11. Święto Mleka w Olecku - Miasto i Gmina Olecko - 15 sierpnia 2010;
 12. Święto Ziół w Olsztynku - Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – 15 sierpnia 2010
 13. Festiwal Smaki Warmii Mazur i Powiśla w Olsztynie - Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie, Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie, Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – VII Ekologiczne Targi Chłopskie, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie – 4 - 5 września 2010;
 14. Festiwal Runa Leśnego – Pisz, Miasto i Gmina Pisz – 11-12 września 2010;
 15. Święto Miodu w Ełku - Miasto Ełk – 25 września 2010;
 16. Święto Chleba w Elblągu - Miasto Elbląg – 25 września 2010;
 17. Regionalny Dzień Placków Ziemniaczanych - Ostróda, Miasto i Gmina Ostróda – 8,9 października 2010;
 18. Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct – 6 listopada 2010 Elbląg, 20 listopada 2010 Ełk, 27 listopada 2010 Szczytno, 4 grudnia 2010 Olsztyn;
 19. Jarmark Wigilijny w Olsztynku - Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – 19 grudnia 2010.
 
 Pliki do pobrania:
 1. Regulamin konkursów   (pdf)
 2. Regulamin konkurs publiczności   (pdf)
 3. Formularz zgłoszeniowy   (pdf)
 4. Formularz_konk_publiczności   (pdf)
 
  
  
  
  
  
  
 