Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu
W minioną sobotę (30 listopada) odbył się trzeci finał VIII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Jego organizatorem był samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Olsztyn.
Uczestnikami wydarzenia byli mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Do konkursu zgłoszono 8 potraw i 30 produktów żywnościowych, które oceniało jury w składzie: Stanisław Harajda (przewodniczący komisji, samorząd województwa warmińsko-mazurskiego); prof. dr hab. Katarzyna Majewska (członek komisji, Uniwersytet Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie); Zofia Stankiewicz (Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza); Jolanta Mackiewicz (członek komisji, Europe Direct Olsztyn) oraz Elżbieta Kaczmarek (członek komisji, Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie).
Zdobywcy I miejsc, którzy zgodnie z regulaminem, zostali automatycznie nominowani do finału konkursu w Olsztynie:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne:
I miejsce - Gospodarstwo rolne „Mazurskie Smaki” z Marcinkowa k. Mrągowa za „Baleron wędzony po mazursku”
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory z ryb:
I miejsce – Bar Restauracyjny, Karczma „Jagienka”, Ryszard i Elżbieta Sierpińscy z Burdąga k. Jedwabna, za „Sieję wędzoną w zalewie octowo – olejowej”.
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoj bezalkoholowe):
Ex aequo I miejsce dla:
Mariusza Kobus z Wawroch k. Szczytna za „Mus żurawinowy z chrzanem”
Jana Pawła Jastrzębskiego, Adama Mazura oraz Daniela Dudy „Warzelnia Warmińska” z Olsztyna za „Buzę”
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe i cukiernicze:
I miejsce – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”, Piekarnia z Dźwierzut, za „Chleb wieloziarnisty”
Regionalne napoje alkoholowe:
Ex aequo I miejsce dla:
Browaru Kormoran z Olsztyna, za „Gruit Kopernikowski”
Danuty Podolak z Dywit k. Olsztyna, za „Rajską nalewkę”
Potrawy w podkategorii przedsiębiorstwa i szkoły:
I miejsce - Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna, za „Szlachetnego królika w asyście czerwonej kapusty z nutką cynamonu oraz chrzanowym puree”
Potrawy w podkategorii osoby fizyczne:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Mroczna, za „Karpia w skorupce z kapusty z racuchami dyniowo – cukiniowymi”
Z konkursu przeprowadzono bezpośrednią transmisję do Internetu, którą oglądać można na stronie internetowej (TUTAJ)
14.12.2013 r.- finał regionalny konkursu w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno – Spożywczych, ul. Żołnierska 49.
Zapraszamy do oglądania bezpośredniej transmisji, początek o godz. 10.
Źródło: Wrota Warmii i Mazur