9 lipca 2016 roku Mrągowo zostanie opanowane przez miłośników grillowania, którzy przejmą władze w mieście, a Miasteczko Westernowe Mrongoville, na terenie którego odbędzie się Festiwal, stanie się Polską stolicą BBQ.
The Barbecue Festival Mrągowo to impreza, podczas której nie może zabraknąć nikogo, kto kocha grillować. Festiwal rozpoczną otwarte zawody w grillowaniu, które prowadzi wybitny kucharz, Łukasz Budzik znany szerszej publiczności z udziału w czwartej edycji jednego z najstarszych i najpopularniejszych programów kulinarnych na świecie – Top Chef.
Na zwycięzców zawodów czekają atrakcyjne i wartościowe nagrody: luksusowe dodatki do potraw grillowych z całego świata firmy De Care, kosze produktów z firmy Sokołów, eleganckie akcesoria ułatwiające gotowanie i grillowanie firmy Fackelmann, zestawy doskonałych tradycyjnych majonezów firmy Majonezy Kętrzyn oraz designerski grill marki Barbecook, o te nagrody zdecydowanie warto powalczyć!
Zawody zostaną przeprowadzone w trzech obowiązkowych konkurencjach. Każda z trzech konkurencji będzie się różniła:
• czasem przygotowania potraw; konkurencja pierwsza i druga po 60 minut, konkurencja trzecia – finałowa – 40 minut,
• rodzajem i liczbą użytych składników; konkurencja pierwsza – 5 składników, konkurencja druga – 4 składniki, konkurencja trzecia – finałowa – 3 składniki.
Podczas każdej z trzech konkurencji obowiązkowym i głównym składnikiem będzie jeden z produktów wybrany przez organizatorów, inny w każdej z konkurencji, w tym również produkty regionalne.
W trakcie II edycji Festiwalu jury oceniać będzie potrawy na podstawie zasad ustalonych przez World Barbecue Association tj. tzw. „ślepe jury”. W praktyce oznacza to, że sędziowanie takie odbywa się w specjalnie wyznaczonym miejscu, nieco oddalonym od stanowisk zawodników. Sędziowie nie mają kontaktu z zawodnikami, nie będą wiedzieć czyje prace oceniają – dania będą oznaczone specjalnymi kodami. W jury zasiądą – Pani Otolia Siemieniec, burmistrz Miasta Mrągowa, przedstawiciele donatorów Festiwalu oraz gość specjalny Festiwalu Pan Robert Poliński – Unilever Polska.
Gości Festiwalu niebiorących bezpośredniego udziału w szrankach zawodów zapraszać będziemy do wzięcia udziału w otwartej szkole bbq. Nasi „uczniowie” będą mogli nauczyć się przyrządzania miedzy innymi sztuki przygotowywania klasycznych burgerów, które od kilku lat na nowo podbijają kulinarny świat, a w Polsce stały się jednym z najpopularniejszych amerykańskich dań. Nauczą się także przygotowania marynaty do mięs bbq na bazie bardzo przez wszystkich lubianej musztardy, jak również marynaty z mrągowskiej maślanki, czy też kultowego sosu barbecue.
Nasi mistrzowie będą uczyć także przyrządzania zarówno popularnych i lubianych dań grillowych, jak również tych mniej popularnych. Opowiedzą jak wybierać i gdzie kupować najlepsze i najświeższe produkty na grilla, podpowiedzą z czym je najlepiej komponować. Nauczą „szacunku” do dobrego produktu - użycia odpowiednich technik, doboru temperatur oraz czasu grillowania. Będą starać się oduczyć typowych błędów popełnianych podczas grillowania takich jak - polewania mięsa wodą, niszczenia struktury mięsa widelcem, aż wyciekną wszystkie soki. Zainspirują gości do tworzenia interesujących potraw grillowych z wykorzystaniem jak najlepszych produktów.
Ponadto wszyscy uczestnicy Festiwalu pod okiem fachowców będą mogli nauczyć się prawidłowych technik grillowania, kilku kulinarnych tricków, dzięki którym nawet najprostsze dania będą wyglądały jakby wyszły spod ręki najlepszego szefa kuchni. Będziemy zachęcać do poznawania kuchni świata, śmiałych eksperymentów kulinarnych oraz umiejętnego stosowania przypraw z różnych stron świata. Mistrzowie doradzą jak wybierać i gdzie kupować najlepsze dodatki do potraw grillowych, dzięki którym można tworzyć interesujące dania.
Uczestnicy Festiwalu będą mogli skosztować dań przygotowanych przez naszych wybitnych kucharzy oraz zawodników startujących w zawodach. Otrzymają także książeczki z recepturami dań bbq, a to wszystko zupełnie za darmo.
Festiwalowi towarzyszyć będzie wiele atrakcji. Podczas tego szczególnego dnia będzie można obejrzeć między innymi pokaz indiańskiej tresury koni, poczty węgierskiej (jazda na dwóch koniach) w wykonaniu Pauliny Osowskiej - kaskaderki filmowej, nauczyć się tańca country, czy wypróbować swoich sił na mechanicznym byku rodeo. Liczymy również na wyjątkową wizytę kabareciarzy, którzy podczas Mazurskiej Nocy Kabaretowej, będą rozśmieszać do łez publiczność zgromadzoną w mrągowskim amfiteatrze. W tym dniu w naszym menu nie zabraknie również specjalnych kulinarnych atrakcji dla najmłodszych. Do udziału w Festiwalu zapraszamy wszystkich bez względu na wiek, płeć czy narodowość. Partnerem The Barbecue Festival Mrągowo jest Urząd Miejski w Mrągowie.
Do zobaczenia na Festiwalu!