Kłobuki FEST to plenerowa impreza o charakterze regionalnym, czerpiąca z dziedzictwa kulturowego Warmii i Mazur. Myślą przewodnią wydarzenia są: promocja rękodzieła artystycznego, żywności tradycyjnej i regionalnej, muzyki, kulturowo związanych z regionem warmińsko – mazurskim, pomoc regionalnym twórcom ludowym w dotarciu do potencjalnych odbiorców, pogłębienie wiedzy o dorobku kulturowym naszego regionu wśród mieszkańców i turystów.
PRZEGLĄD RĘKODIZEŁA ARTYSTYCZNEGO skupia twórców ludowych i rękodzielniczych, umożliwia prezentację współczesnej sztuki ludowej i rzemiosła artystycznego oraz promuje rękodzieło artystyczne kulturowo związane z regionem warmińsko – mazurskim. Rokrocznie wydarzeniu towarzyszy konkurs na Pamiątkę Warmii i Mazur, którego celem jest pozyskanie oryginalnych prac na potrzeby promocji naszego województwa.
Towarzyszyć nam również będzie Festyn Średniowieczny GOTICUM Bractwa Rycerskiego Rota Zaciężna Strażnicy Sensburg, a w nim zabawy plebejskie, turnieje rycerskie i wiele atrakcji.
Całość uatrakcyjnią wyjątkowe POKAZY i WARSZTATY rękodzielnicze. Udział w warsztatach i pokazach jest bezpłatny!
Warsztat garncarski - poznamy historię, tradycje i techniki garncarstwa. Osoby chętne mogą spróbować własnych sił na kole i samodzielnie polepić w glinie. Wyroby, które powstaną w trakcie spotkania pozostawiane zostaną na pamiątkę.
Warsztat powroźnika – piękne stare rzemiosło wykorzystujące naturalny len oraz konopie do robienia sznurów, powrozów i knotów. Podczas pokazu każdy chętny będzie mógł sporządzić swój własny powróz.
Warsztat witrażownika - to rzemiosło i sztuka. Tajemnicą witrażu jest światło, które potrafi wygrywać na szkle miliony nut, odcieni, blasków...Uczestnicy zajęć zapoznają się z techniką wykonywania witrażu metodą Tiffany'ego, będą mieli możliwość stworzyć dekoracje okien, biżuterię i wiele, wiele innych pamiątek.
Stara olejarnia - pokaz tłoczenia oleju w historycznych strojach i urządzeniach z możliwością własnoręcznego "bicia" oleju lnianego i rzepakowego. Niespotykane już maszyny, sposób wykonania oraz smak i zapach oleju zrobią wielkie wrażenie na wszystkich uczestnikach imprezy.
Staropolskie jadło naszych przodków - pokaz powstawania posiłków połączony z degustacją.Tradycyjne wędzenie szynek i serów zagrodowych, ziemniaki z wiejskiego parnika opalanego drewnem- podawane z masłem lub olejem lnianym na liściu kapusty, staropolskie gofry – przygotowywane i pieczone na kozie naszej babci. Oto pyszności prosto z pod wiejskiej chał upy przygotowywane według receptury naszych przodków.
Więcej informacji na www.ckit.mragowo.pl