Od 2 do 4 sierpnia do Mikołajek zjadą browary rzemieślnicze aby przez trzy dni mieszkańców i wakacyjnych gości raczyć selekcją najlepszych piw.

Piwa rzemieślnicze, w odróżnieniu od tych koncernowych radykalnie różnią się smakiem jak i całym procesem produkcji. W przeciwieństwie do piw, które na co dzień spotykamy w sklepach, wytwarzane są z użyciem większej ilości i wyższej jakości składników. Piwowarzy nie szczędzą na dodatkach i w piwie rzemieślniczym każdy, nawet największy laik, może wyczuć wyraźną i wysoką jakość chmieli użytych w procesie produkcji. Często są to odmiany chmieli importowane z Antypodów czy USA, które zresztą cieszą się najwyższym uznaniem wśród beer geeków. Innowacją szeroko stosowaną przez browary rzemieślnicze jest używanie w procesie fermentacji naturalnych soków owocowych, które nadają finalnemu produktowi niepowtarzalne smaki. Piwa z mango, marakują czy ananasem już na stałe weszły do kanonu.
Inną ciekawostką, jaką odwiedzający będą mogli posmakować to piwa leżakowane w beczkach po szlachetnych trunkach. Stouty i portery leżakowane w beczkach np. po whisky czy burbonie nabierają niepowtarzalnego smaku i po prostu trzeba ich spróbować.

Generalnie, na "On the Lake Beer Fest" – tak wydarzenie zostało ochrzczone przez organizatorów, będzie do przetestowania ponad sto piw w kilkudziesięciu rożnych stylach i konia z rzędem temu, kto da radę spróbować wszystkich. Przez trzy dni mieszkańcy miasta oraz turyści będą mieli w zasięgu ręku największą selekcję piw rzemieślniczy w kraju i śmiało można postawić tezę, że w ten weekend Mikołajki staną się stolicą polskiego kraftu.

Na wydarzeniu zostanie zagranych kilka koncertów a całe wydarzenie jest bezpłatne.

Źródło: CK Kłobuk w Mikołajkach