Turystów odwiedzających Gminę Mrągowo oprócz piękna tej ziemi oraz atrakcji turystycznych, przyciągnie dobra regionalna kuchnia. W Gminie znajdują się niewielkie rodzinne firmy i gospodarstwa agroturystyczne zajmujące się wytwarzaniem naturalnych produktów: miodów, wędlin, serów; tłoczeniem oleju; połowem i przetwórstwem ryb. 

Gmina Mrągowo powinna się znaleźć na Waszej kulinarnej mapie Warmii i Mazur. Turystyka kulinarna jest smakowaniem potraw i produktów regionalnych połączonym ze zwiedzaniem, poznawaniem historii i kultury danego miejsca. Z wycieczek coraz częściej przywozimy regionalne przysmaki, ale również... przepisy, które testujemy we własnej kuchni. 

Poznajcie smakowite miejsca w Gminie Mrągowo i stańcie się ich stałymi bywalcami i smakoszami dobrego lokalnego jedzenia.
 
👉 Miodowy Kociołekwww.miodowykociolek.pl 

"Miodowy Kociołek" w Marcinkowie specjalizuje się w pozyskiwaniu miodu rzepakowego, leśnego, lipowego, wielokwiatu, gryczanego... Opisują siebie tak "Nie jesteśmy żadną wielką firmą ani korporacją. Zresztą, nie taki jest nasz cel. Naszym marzeniem jest pozyskiwać miód, który ma w sobie to „coś”. Taki, w którym czuć nie tylko naszą pracę, ale też miejsce z którego pochodzi... Z pasieki wracamy jak zwykle – pożądleni ale uśmiechnięci. W rękach zbiorniki z miodem, na głowach kapelusze, a w głowach… setki marzeń i planów z pszczołami w roli głównej. Życzymy sobie i Państwu aby nasz miód był ozdobą każdego stołu, szczegółem który nadaje charakter dla każdej potrawy lub… napoju. Przypuszczam, że mój pradziadek myślał podobnie, kiedy zakładał naszą pierwszą pasiekę, gdzieś w okolicach Giżycka, ponad 60 lat temu. Dziś to już inne miejsce i inni ludzie, ale fascynacja pszczelarstwem wciąż unosi się w powietrzu…"

👉 Mazurska Dolina,  www.mazurskadolina.blogspot.com 

W Marcinkowie polecamy jeszcze jedno miejsce, gdzie możecie kupić i posmakować mazurskiego miodu. To "Mazurska Dolina" - "Ule stoją pod ogromną lipą, a wokół drzewa iglaste i liściaste, trochę łąk i mnóstwo dzikich leśnych gąszczy. Takie bajeczne miejsce dla pszczół, w którym spokojnie żyją. Pszczoły są fascynujące, zdyscyplinowane i wymagające w opiece. Kto posłuchał naszych historii płynących z życia pszczelego ten wie, jak odmienny jest to świat. Z każdą trudną sytuacją odkrywamy nowe pokłady uporu i zapału, by kontynuować nasze dzieło, dlatego dziękujemy za Wasze wsparcie. Nasze efekty widać, choć trzeba na nie czekać, a jak wiecie czekać warto."

W Muntowie w Gminie Mrągowo znajduje się Gospodarstwo pasieczne "Gucio" zajmujące się wytwarzaniem miodu. W swojej ofercie oprócz tych znanych, jak rzepakowy, wielokwiatowy, leśny i lipowy posiadają miód nostrzykowy i bobikowy. Miód nostrzykowy ma delikatne działanie nasenne i uspokajające, dlatego można go spożywać przy bezsenności, migrenie oraz przy różnych dolegliwościach na tle nerwowym. Ma smak i zapach cynamonu. Miód bobikowy jest bardzo słodki. Polecany jest dla osób z problemami sercowymi i krążeniem. Wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga odnawianie flory bakteryjnej, łagodzi  dolegliwości żołądkowe.

👉 Olejarnia No1www.facebook.com/olejarnia.n1 

Z pasji do rolnictwa i zdrowego odżywiania powstała Olejarnia No1, zajmująca się tłoczeniem oleju z lnu i rzepaku metodą na zimno. Taki olej bogaty jest w zdrowe kwasy tłuszczowe omega 6. "Nasze oleje od początku do końca są produkowane na naszym gospodarstwie rolnym. Zero pośredników, zero roundupu, zero glifosatu. 100% natury, zdrowia, smaku, jakości, zaangażowania, kontroli, pozytywnych emocji."

👉 Siedem Kotów,  www.biestrzykowo.pl 

W Biestrzykowie w Gminie Mrągowo znajduje się gospodarstwo agroturystyczne "Siedem Kotów". Jest to "Siedlisko „pośrodku niczego”, oparte o las, otoczone polami, odwiedzane przez dzikie zwierzęta. Zamieszkałe przez szczęśliwą gromadę: koty, psy, kozy, kury – i ich ludzi." Zajmuje się produkcją serów z mleka własnych kóz a niebawem także i owiec. Na terenie gospodarstwa powstała mała serowarnia. Gospodarze mogą wprowadzić chętnych w tajniki zamiany mleka w ser. W gospodarstwie można kupić świeże mleko, różne rodzaje sera (w zależności od aktualnej produkcji), kozie jogurty, wiejskie jaja. 

👉 Ryby i miód,  www.rybyimiod.pl 

Wśród przysmaków Gminy Mrągowo nie mogło zabraknąć mazurskich ryb. We wsi Krzywe odwiedźcie rodzinną firmę "Ryby i miód" posiadającą w ofercie ryby kupowane bezpośrednio od rybaków zaraz po połowie i wędzone w tradycyjny sposób lub smażone; ryby marynowane, ryby w galarecie, mazurskie miody... Firma działa przez cały rok oraz prowadzi sprzedaż wysyłkową. Siebie opisują tak "Miłość do ryb mamy we krwi, a jest to związane z naszym mazurskim pochodzeniem. Nic więc dziwnego, że postanowiliśmy stworzyć miejsce, gdzie będziemy mogli dzielić się tym co kochamy najbardziej. Każdy kto chociaż raz odwiedził Mazury powinien spróbować przepysznej ryby pochodzącej z okolicznych jezior. Jesteśmy miejscem, które powstało z pasji. Posiadamy bardzo bogate doświadczenie w wędzeniu ryb. W swojej pracy skupiamy się tylko i wyłącznie na jakości i świeżości produktów. Wędzimy w mazurskim zaciszu pod lasem co dodatkowo wpływa na atuty przygotowanych przez nas produktów."

👉 U Rolnikawww.sklepurolnika.pl 

Wieś Marcinkowo słynie z miodów, ale również wędlin i mięs. Rodzinna firma “U Rolnika” prowadzi w Marcinkowie gospodarstwo rolne oraz produkuje naturalne, tradycyjne wędliny i mięsa (m.in. salceson, polędwica wędzona, boczek wędzony, szynka mazurska, kiełbasa mazurska), ryby (np. sielawa, okoń, sandacz - wszystko w zalewie domowej), ser kozi, . W sklepie oprócz mięsa można jeszcze kupić domowej roboty masło i chleb. "Funkcjonowanie całego naszego gospodarstwa od lat oparte jest na rodzinie, a na niej można polegać. Cały proces produkcji odbywa się w naszym gospodarstwie. Uprawiamy zboża, dbamy o zwierzęta oraz wytwarzamy wysokiej jakości produkty. Szczegółowo wybieramy wszystkie przepisy, z których korzystamy przy wytwarzaniu naszych wyrobów. Opieramy się na dawnych recepturach, które przekazali nam nasi dziadkowie. Zdobyliśmy uznanie w wielu plebiscytach organizowanych przez „Dziedzictwo kulinarne”, mające za cel zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych."
 
 
Firma zajmuje się wędzeniem od 1995 roku, posiada swoją wędzarnię w Kosewie. Przetwarza mięso, ryby. 

Uwzględnijcie Gminę Mrągowo podczas Waszych kulinarnych podróży po regionie. Kolekcjonujcie wspomnienia każdymi zmysłami. W końcu nie bez powodu posiadamy 9 tysięcy receptorów odpowiedzialnych za odbieranie smaków 😉
 
 
     
     
     
 
 
fot. Dominika Paula Brodzik, Michał Kaczyński, Ryby i miód oraz U Rolnika