Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury zapraszają do udziału w trzeciej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: 15 listopada w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, 22 listopada w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku oraz 29 listopada w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych planowany jest 6 grudnia w Olsztynie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy Warmii, Mazur i części Powiśla przynależnej do Województwa Warmińsko-Mazurskiego: tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, organizacje (np. koła gospodyń wiejskich). Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:
I. Produkty
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- Napoje regionalne
- Inne produkty regionalne
II. Potrawy
Zgłoszenia oraz regulamin konkursu znaleźć można na stronach organizatorów: www.wmirol.org.pl, www.europe-direct.olsztyn.pl, www.warmia.mazury.pl, zakładka: jakość i znaki regionalne.
Zgłoszenia należy nadsyłać do dnia 24 października 2008 r. na adres:
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza
Al. M. J. Piłsudskiego 32, 10-578 Olsztyn
fax: 089 535 48 43 e-mail: europe-direct@olsztyn.wmirol.org.pl
z dopiskiem „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”
Organizatorzy zapewniają warunki do przygotowania i prezentacji potraw i produktów. Na zwycięzców konkursu czekają atrakcyjne nagrody.
Patronat medialny nad konkursem sprawują: Polskie Radio Olsztyn S.A., „Gazeta Olsztyńska” i TVP Olsztyn.
Pobierz:
Źródło: www.wm.24.pl